Skriv ut recept

Rödbetssemlor med mörk choklad

Att blanda in rivna rotfrukter i bakverk brukar ge både fin färg och smak. Så jag tänkte att det borde väl fungera även i semmelbaket. Och eftersom en vanlig semla är lite för stor och mättande för min personliga smak gör jag mina något mindre.

Ingredienser

16 stycken         

Fyllning

Instruktioner

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt smöret i små bitar, medans mjölken är varm, och rör tills det smält. Tillsätt honung, salt, kakao, vaniljpulver, ägg och 1 dl av mjölet. Arbeta ihop till en lös deg. 
  2. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
  3. Blanda bakpulvret med 1 dl av mjölet. Arbeta in det i degen tillsammans med rödbetorna och chokladen. Tillsätt därefter resten av mjölet, lite i taget, till en mjuk och smidig deg. 
  4. Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Dela den i 16 bitar och forma till runda bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. 
  5. Låt jäsa under duk cirka 50 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen cirka 8 minuter. Låt kallna på galler under duk.
  7. Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet och grovriv det. Riv mandelmassan. Blanda inkråm, mandelmassa, mjölk, apelsinskal, hackad choklad och rom eller konjak.
  8. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och spritsa på bullarna. Lägg på locken och sikta över kakao.

Recipe by Caroline i köket at https://www.carolineikoket.com/2018/02/11/rodbetssemlor-med-mork-choklad/