Skriv ut recept

Fransk köttfärspaj under lock

Värmande köttfärsragu med fransk touch under ett sprött deglock värmer gott under den mörka årstiden. Förutom degen innehåller ragun vita bönor, så att servera pajen tillsammans med en generös och god sallad är fullt tillräckligt.

Ingredienser

4–6 portioner

Deg

Gryta

Instruktioner

  1. Mixa ihop mjöl, salt och vatten i matberedaren. Tillsätt äggulor och smör och arbeta ihop till en deg. Platta ut degen till en platta och vira in i plastfolie. Lägg degen i kylen under tiden grytan görs, cirka 45 minuter.
  2. Skala och hacka lök, vitlök och morötter. Strimla sellerin och fläsket. Fräs i smör utan att det tar färg.  Höj värmen, lägg i köttfärsen och stek den smulig. Tillsätt fond, vin, krossade tomater och timjan. Koka under lock 30–35 minuter.
  3. Dela större champinjoner. Bryn svampen cirka 5 minuter i smör. Lägg ner i grytan när cirka 5 minuter återstår. Ta från värmen och blanda i syltlök och avsköljda bönor. Smaka av med salt och peppar.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg grytan i en stor och rund ugnsfast form. Kavla ut degen till ett lock som ska täcka formen. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den över formen. Nyp fast runt kanterna. 
  5. Skär ut några dekorativa hål så att ångan kommer ut. Om du vill kan du göra några dekorationer av degen som blir över och trycka fast ovanpå locket. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen tills locket har fin färg, cirka 35 minuter.

Recipe by Caroline i köket at https://www.carolineikoket.com/2018/02/25/fransk-kottfarspaj-under-lock/