Skriv ut recept

Vintersallad med rostad pumpa och halloumi

Matig, färgstark och mustig sallad med kryddrostad pumpa och citrus. Det här är en typisk vintersallad hemma hos oss. En bas av quinoa och någon form av rostad grönsak eller rotfrukt. Fast jag gillar också att blanda i hirs eller hela korngryn, men det går förstås att variera i det oändliga. Till vardags är det gott och enkelt att toppa salladen med halloumi och servera som ensamrätt. Men jag brukar också ha den som tillbehörssallad till lammracks, lammfärsbiffar eller lax. Då utesluter jag halloumin och gör en fetaoströra till istället.

Ingredienser

4 portioner

Rostad pumpa

Sallad

Instruktioner

  1. Rostad pumpa: Sätt ugnen på 225 grader. Skala pumpan och skär i grova bitar. Blanda olivolja, kryddor och flingsalt i en bunke. Vänd ner pumpan och blanda noga. Vicka upp pumpan på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Rosta pumpan i mitten av ugnen tills den är mjuk, cirka 20 minuter. Håll pumpan varm.
  3. Sallad: Koka quinoan enligt förpackningen. Låt ånga av och varmhåll.
  4. Skala klementiner och blodgrape med kniv så de vita hinnorna försvinner. Skär ut hinnfria klyftor ur grapen. Skiva klementinerna. Ta vara på 3 msk av citrussaften.
  5. Blanda citrussaften med olivolja, honung, salt och peppar. Skiva rödlöken tunt. Låt den marinera i dressingen  cirka 30 minuter. Rör runt så den mjuknar. 
  6. Dela och gröp ur granatäpplet. Plocka bort den vita hinnorna. Skölj kidneybönorna och låt rinna av. Strimla dadlarna. 
  7. Blanda quinoa, marinerad lök med dressing, kidneybönor, citrusfrukter, dadlar och pumpa. Vänd ner salladsbladen precis vid servering. Lägg upp på fat.
  8. Stek osten i olivolja och fördela på salladen. Strö över granatäppel– och pumpakärnor.

Recipe by Caroline i köket at https://www.carolineikoket.com/2018/02/20/vintersallad-med-rostad-pumpa-och-halloumi/