Skriv ut recept

Auberginegratäng med mozzarella

Härlig grönsaksgratäng som passar lika bra som vegorätt med en sallad, som tillbehör till grillat kött, kryddiga korvar och kyckling. Auberginernas smak får du bäst fram genom att salta skivorna, så att vätskan dras ut, och därefter rosta dem i ugnen eller steka i olivolja.

Ingredienser

4 portioner

Instruktioner

  1. Skär auberginen i tunna skivor på längden. Lägg dem på en skärbräda och strö över lite salt. Låt stå och dra cirka 20 minuter. Torka av skivorna. 
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla aubergineskivorna med olivolja på båda sidor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen cirka 20 minuter, vänd dem efter halva tiden. 
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomaterna i grova bitar. 
  4. Fräs löken i olivolja utan att den tar färg. Låt vitlöken och chilin fräsa med en stund på slutet. Blanda i tomaterna. Fräs tills vätskan kokat in och det är en tjock tomatsås. Smaka av med salt.
  5. Skär mozzarellan i tunna skivor.
  6. Varva aubergine, tomatsås, mozzarella, och pecorino eller parmesanost i en smord ugnsfast form. Börja med aubergine och avsluta med ett lager aubergine, tomatsås och pecorino eller parmesanost. 
  7. Gratinera i mitten av ugnen cirka 30 minuter.

Notes

Receptet publicerat i boken ”Genuina smaker från Medelhavet”, ett samarbete med Expressen.

Recipe by Caroline i köket at https://www.carolineikoket.com/2018/03/20/auberginegratang-med-mozzarella/