Skriv ut recept

Sicilianska tonfiskbollar

Små bollar av fisk är en omtyckt antipasto i alla Italiens kustregioner, i den här varianten med pinjenötter ser man arabernas tydliga avtryck på det sicilianska köket. Och kanske vill du bjuda på ett generöst antipastobord, då är det förstås trevligt att komplettera med marinerade oliver och grönsaker – gärna tillsammans med olika charkuterier, crostini och pecorino. Även en av Siciliens mest populära smårätter är härligt att njuta av ihop med annan antipasto: Arancini. Sjävklart har jag ett bra recept på Arancini här på bloggen – skriv bara in namnet i sökrutan som du hittar högst upp.

Och för dig som är intresserad av att se mina vintips, kolla texten på bloggen!

Ingredienser

24 stycken

Till fritering

Instruktioner

1. Koka upp lättsaltat vatten i en låg vid panna. Lägg i fisken, ta kastrullen från värmen och låt fisken dra under lock cirka 5 minuter. Lyft upp fisken, låt den rinna av noga och mosa sönder den.

2. Skala potatisen, skär den i mindre bitar och koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet, låt potatisen svalna och pressa genom potatispress.

3. Blanda fisk, potatis, vitlök, persilja, citronskal, nötter, kapris, salt och äggula. Sikta över mjölet och blanda väl. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner den i fisksmeten. 

4. Forma smeten till bollar och vänd dem i panko. Låt bollarna vila i kylen cirka 1 timme. 

5. Värm oljan till 180 grader i en tjockbottnad gryta. Eller prova med en bit bröd, blir den snabbt gyllene är oljan klar att använda. 

6. Fritera några bollar i taget till en gyllengul färg, cirka 3 minuter. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på dubbelt hushållspapper. Servera bollarna varma eller rumstempererade, men nyfriterade.

Recipe by Caroline i köket at https://www.carolineikoket.com/2023/01/13/sicilianska-tonfiskbollar/