Skriv ut recept

Ribollita – rustik italiensk vintersoppa

Mustig grönsakssoppa från Toscana. Det som är lite annorlunda med den här rustika soppan är att när den är färdigkokt tillsätter man lantbröd som får suga åt sig av den goda buljongen och låter soppan ”värmas upp på nytt”. Därav namnet Ribollita som ordagrant betyder omkokt. Soppan är en riktig ”bondrätt” där en smakrik olivolja av bra kvalitét är en viktig smaksättare: läs gärna mer om olivolja i texten här ovan på bloggen.

Ingredienser

4–6 portioner

Till servering

Instruktioner

1. Blötlägg bönorna i kallt vatten enligt anvisningen på förpackningen. Koka bönorna mjuka i nytt vatten utan salt, cirka 1 timme. Häll av kokvattnet men spar det.

2. Skala och hacka lök och vitlök. Skala morötterna och skär i små tärningar, strimla sellerin.

3. Fräs grönsaker, persilja och fänkålsfrö i olivolja på svag värme utan att det tar färg, cirka 20 minuter. Rör då och då. 

4. Tillsätt tomaterna och fortsätt koka på svag värme under lock cirka 15 minuter. Mosa tomaterna med en träslev.

5. Repa kålen från stjälkarna och riv i mindre bitar. Tillsätt kålen och hälften av bönorna tillsammans med så mycket av deras kokspad att det precis täcker. Fortsätt koka soppan under lock på svag värme cirka 30 minuter. 

6. Mixa resten av bönorna tillsammans med lite av kokvattnet till en tjock puré. Blanda ner bönpurén i soppan. Späd eventuellt med lite av bönornas kokvatten, men soppan ska vara tjock. Smaka av med salt och peppar. 

Tillsätt brödet och låt dra en stund. Ringla över en rejäl skvätt med olivolja vid servering. 

Recipe by Caroline i köket at https://www.carolineikoket.com/2023/01/16/ribollita-rustik-italiensk-vintersoppa/