Skriv ut recept

Råstekt brysselkålssallad med ädelost och kanderade apelsinskal

Härliga smaker av sött salt i vinterns godaste sallad! Överbliven sockerlag kan du använda i en fruktsallad eller ringla över vanilj– eller chokladglass.

Ingredienser

4–6 portioner

Kanderade apelsinskal

Sallad 

Instruktioner

1. Apelsinskal: Börja med att göra de kanderade apelsinskalen:  Tvätta apelsinen noga. Skär av skalet i långa tunna remsor med vass kniv. Undvik att få med den beska vita delen. Skär sedan remsorna i långa tändstickstunna strimlor.

2. Häll rikligt med vatten i en kastrull. Lägg ner skalen, koka upp och sjud i 5 minuter. Sila bort vattnet. Upprepa tre gånger. 

3. Koka upp socker, vatten och honung i en liten kastrull. Lägg i skalen och sjud i cirka 15 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt skalen svalna i lagen. Spar lagen som dressing.

4. Sallad: Skala apelsinerna och skär ut filéer av fruktköttet. Ta vara på citrussaften.

5. Halvera brysselkålen, skär bort så mycket av rotstocken att kålen fortfarande håller ihop.

Råstek brysselkålen sakta i olja tills den är mjuk, cirka 20 minuter. Krydda med flingsalt.

Låt svalna.

6. Rosta valnötterna i torr panna. Strimla rödkålen tunt. Skär fikonen i klyftor. 

7. Blanda rödkålen med citrussaften. Lägg upp rödkål, brysselkål, apelsinklyftor, dadlar och en del av nötterna på ett fat. Krydda med lite flingsalt.

8. Toppa med smulad ost, fikonklyftor och resten av nötterna. Lägg på de kanderade apelsinskalen och ringla över cirka 2 msk av sockerlagen. 

Recipe by Caroline i köket at https://www.carolineikoket.com/2023/02/01/rastekt-brysselkalssallad-med-adelost-och-kanderade-apelsinskal/