Skriv ut recept

Pasta all´Amatriciana

Den här pastan återkommer jag ständigt till, kan ”typ” leva på den. Vid sidan av Carbonara är Amatriciana antagligen den mest populära pastarätten i Rom. Det här är verkligen en klassiker bland tomatsåser som får god smak av pancetta och rödvin – och lite sting i smaken av peperoncino. I Rom hävdar man att fläsket absolut bör vara guanciale, grisens kindfläsk. Men i ärlighetens namn används pancetta lika ofta. 

Ingredienser

4 portioner

Till servering

Instruktioner

1. Skär pancettan i tändstickstjocka stavar. Skala och hacka löken. Krossa chilin.

2. Fräs löken i olivolja några minuter utan att den tar färg. Tillsätt pancetta och chili och fortsätt steka tills pancettan är knaprig.

3. Tillsätt rosmarin och vin och låt koka tills det mesta av vinet kokat in. Tillsätt tomaterna.

4. Koka såsen på svag värme under lock tills såsen är tjock och mörk, 45 minuter–1 timme. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.

5. Koka pastan i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet någon minut före den koktid som anges på förpackningen. Pastan ska vara mjuk utanpå men ha en hård kärna i mitten. Låt pastan rinna av men spar några matskedar av kokvattnet.

6. Häll ner pastan i grytan med tomatsås. Tillsätt ett par matskedar av kokvattnet och pecorino. Vänd runt någon minut för att pastan ska ta smak av såsen.

Recipe by Caroline i köket at https://www.carolineikoket.com/2023/02/17/pasta-allamatriciana/