Skriv ut recept

Mustig köttgryta med choklad

Här kommer en mat– och vinkombination till dig som gillar livets goda, såväl som att matcha mat och vin. Nederburg The Wine Masters Cabernet Sauvignon är med sina mjuka tanniner, fruktighet och fylliga smak ett väldigt trevligt och välmatchat vinval när du vill bjuda på köttgrytor eller andra rustika kötträtter. I bloggtexten kan du också läsa lite mer om vinet och producenten, men även hur jag tänkt när jag har kombinerat köttgrytans smaker med vinet.

Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon 2020, nr 57479, finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 274 kr (3000 ml). https://www.systembolaget.se/produkt/vin/nederburg-5747908/

 

Ingredienser

6 portioner

Till servering

Instruktioner

1. Skär köttet i bitar, 3x3 centimeter. Bryn det i smör i en stekpanna, i omgångar. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan.

2. Skala och skiva löken. Hacka vitlöken. Mjukstek löken i cirka 3 msk smör i en gryta utan att den tar färg, cirka 10 minuter. Låt vitlöken fräsa med mot slutet. 

3. Blanda ner köttet i grytan och rör i mjölet. Tillsätt vin, vatten, fond och kryddor. Koka sakta under lock tills köttet är riktigt mört, cirka 1 ½ timme. Rör om då och då under koktiden.

4. Under tiden köttet kokar: Strimla och knaperstek fläsket. Skala rotfrukterna och skär i bitar.

5. Blanda i fläsk och rotfrukter i grytan när 30–40 minuter av koktiden återstår. 

6. Finriv chokladen. Blanda i choklad och gelé när kött och rotfrukter är färdigkokta. Smaka av med salt och peppar. 

7. Strö hackad persilja över grytan och servera med potatismos.

Recipe by Caroline i köket at https://www.carolineikoket.com/2023/02/24/mustig-kottgryta-med-choklad/