Skriv ut recept

Budapestrulle med passionsfrukt och apelsin

Med sin härligt sega nötmaräng och fluffiga gräddfyllning har Budapestrullen blivit en riktig klassiker bland bakelserna. Originalets konserverade mandarinklyftor i all ära, men själv tycker jag nog att en frisk fyllning av passionsfrukt och färska apelsiner är snäppet godare.

Extra bra är att Budapestrullen är glutenfri. Hasselnötsmjöl tillverkas numera av många olika producenter, men det mest vanliga märket, som finns i hela landet, är Risenta. 

Ingredienser

10 bitar

Topping 

Instruktioner

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt 2 dl av strösockret och fortsätt vispa till en blank och seg marängsmet.

2. Blanda resten av sockret, nötmjölet och majsstärkelsen i en bunke. Vänd försiktigt ner blandningen i marängsmeten.

3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Fyll marängsmeten i en spritspåse. Spritsa ”korvar” tätt ihop, från kortsida till kortsida på plåten. 

4. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Ta ut och lägg ett bakplåtspapper på kakan och vänd så att undersidan kommer uppåt. Drag av pappret som kakan gräddats på. Om det inte släpper, pensla med lite kallt vatten. Låt kallna under långpannan.

5. Fyllning: Skala apelsinerna med en vass kniv. Skär ut hinnfria klyftor och skär dem i mindre bitar. Dela passionsfrukterna och skrapa ur fruktköttet.

6. Vispa grädden och bred den över marängbottnen. Fördela apelsinbitar och passionsfrukt över. Rulla ihop till en rulle, från långsidan. Låt ligga med skarven ner. Rulla in i pappret och förvara i kylen.

7. Topping: Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Ringla över kakan med en gaffel. Om Budapestrullen ska serveras som bakelser kan den skäras i bitar innan chokladen ringlas över.

8. Garnera eventuellt med lite spritsad grädde och en hinnfri apelsinklyfta.

Recipe by Caroline i köket at https://www.carolineikoket.com/2023/03/26/budapestrulle-med-passionsfrukt-och-apelsin/