Skriv ut recept

Fryst chokladmaräng med lingon och kolasås

Syrliga lingon, söt kolasås och seg chokladmaräng. Kan den här tårtan bli annat än god? 

Att lyfta produkter som hör till vårt svenska matarv är alltid lika roligt. Och det naturligt goda messmöret, med sina rötter i Jämtland, har egenskaper och en unik smak som passar utmärkt i desserter, såväl som i bakning. Här låter jag den spännande smakbrytningen av sötma och sälta ge en extra touch till kolasåsen.

Ingredienser

8–10 bitar

Botten

Kolasås

Fyllning & garnering

Instruktioner

1. Bottnar: Sätt ugnen på varmluft och 140 grader. Rita 2 rundlar, cirka 20 centimeter i diameter, på 2 bakplåtspapper. Lägg bakpapprena på plåtar och smörj och mjöla rundlarna.

2. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en vit, seg smet. Vispa i kakaon. Vänd ner ättikssprit och majsmjöl.

3. Bred ut smeten på rundlarna. Sätt in båda plåtarna samtidigt och grädda cirka 1 timme. 

4. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar i eftervärmen och eftertorka några timmar. 

5. Kolasås: Koka upp grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka ganska kraftigt utan lock tills såsen blir ljusbrun och simmig, cirka 25 minuter. Rör då och då. Blanda i messmör mot slutet. Ta från värmen och låt kallna.

6. Fyllning: Halvtina lingonen och mosa dem lätt. Vispa grädden hårt. Vispa äggulor, socker och kanel. Blanda ner lingonen i äggsmeten. Vänd sedan ner äggsmeten i grädden.

7. Lägg en botten i en form med löstagbar kant, 24–26 centimeter i diameter, beroende på bottnarnas storlek. 

8. Bred på hälften av grädden och ringla över hälften av kolasåsen. Lägg på den andra bottnen. Bred över resten av grädden. Ringla över kolasåsen, kors och tvärs, dra sedan med en sked över kolasåsen så ett mönster bildas.

9. Frys tårtan minst 4 timmar. Låt den stå en stund i rumstemperatur innan servering. 

Garnera med frysta lingon och lingonris.

Recipe by Caroline i köket at https://www.carolineikoket.com/2023/10/08/fryst-chokladmarang-med-lingon-och-kolasas/