Något mer matigt till kräftorna brukar det väl oftast bli, och en inte alltför vild gissning är att Västerbottenspaj brukar finnas på de allra flesta kräftskivor. Själv älskar jag kryddost och vill absolut att även den finns med på kräftbordet. Och för min del kompletterar jag gärna Västerbottenspajen (eller byter ut den) mot en smarrig kantarellpaj med kryddost. Jag kan lova att den också passar utmärkt till kräftorna – eller såklart även ”bara” som en underbart god höstpaj med kantareller.
Kantarellpaj med kryddost
En paj fylld med härliga sensommar– och höstsmaker. Den milda smaken av kryddost matchar kantarellerna på ett utmärkt sätt. Pajen passar också utmärkt som en matig rätt på kräftbordet.
Ingredienser
6 bitar
Deg
- 125 g kallt smör
- 3 dl siktat dinkelmjöl
- 2 krm salt
- 1–2 msk kallt vatten
- Fyllning
- 1 liter rensade kantareller
- 1 gul lök
- smör till stekning
- salt
- nymald peppar
- 4 dl grovriven kryddost
- 3 ägg
- 1 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
Instruktioner
1. Skär smöret i kuber. Mixa snabbt ihop smör, mjöl och salt till en smulig massa, helst i matberedaren. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en deg.
2. Låt vila i plast i kylen 30–45 minuter.
3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen minst 1 timme.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
5. Dela svampen i mindre bitar. Skala och hacka löken. Mjukstek löken några minuter i smör utan att den tar färg. Tillsätt svampen och låt allt fräsa en stund tills vätskan från svampen kokat in.
6. Höj sedan värmen något så att svampen får färg. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Låt svalna.
7. Fördela svampfräset i det förgräddade pajskalet. Strö över det mesta av osten.
8. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Häll äggstanningen över svampen och strö på resten av osten.
9. Grädda pajen i mitten av ugnen tills den har fin färg, cirka 40 minuter.