Bor man som jag i centrala Stockholm är utbudet av japanska restauranger, och även take away, stort. Men japansk mat för “hemmakocken” är förstås fullt möjligt, jag älskar verkligen att laga japanskt. Snart kommer säsongen när jag gärna ägnar mig åt att laga Ramen, men så här i värmen är sashimi något som jag längtar efter mest hela tiden.
Och jag har faktiskt svårt att tänka mig en fräschare maträtt än sashimi. Men det här med bra råvaror är en förutsättning. Och här vill jag även passa på att slå ett slag för våra egna svenska fiskar. Hur ser det lokala utbudet ut? Kanske fiskar du själv? Var inte rädd för att prova dig fram. Och rådfråga gärna din fiskhandlare om du är osäker, både vad gäller val av fisk och dagskvalitét. Eller gör en beställning i förväg för att vara säker på att få pinfärsk fisk.
Så i kväll står alltså sashimi på menyn här hemma, tillsammns med ett (eller nåja, mer än ett lär det nog bli) glas Riesling – trevlig helg!
Sashimi
Jag har svårt att tänka mig en fräschare maträtt än sashimi. Men det här med bra råvaror är en förutsättning. Och här vill jag även passa på att slå ett slag för våra egna svenska fiskar. Hur ser det lokala utbudet ut? Kanske fiskar du själv? Var inte rädd för att prova dig fram. Och rådfråga gärna din fiskhandlare om du är osäker, både vad gäller val av fisk och dagskvalitét. Eller gör en beställning i förväg för att vara säker på att få pinfärsk fisk.
Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser fisken i 2 dygn, och har man inte tillgång till absolut färsk fisk bör man göra det. De fiskar som lämpar sig bäst att frysa är lax, forell, röding och skaldjur. Vita fisksorter klarar inte lika bra att frysas eftersom de tappar mer vätska. Annars är Salmalax ett utmärkt alternativ som inte behöver frysas. Finns inte Salmalax i din butik så be din handlare att ta hem den. Titta också på Världsnaturfondens hemsida för att se vilka fiskar som inte är rödlistade. Och när du köper stora räkor eller pilgrimsmusslor, välj certifierade.
Så en sista sak "att tänka på". När man skär fisken ska man göra på samma sätt som när man skär kött. Då skär man mot fibertrådarna. Här ska du skära mot fiskens lameller, annars blir fisken seg. Hur tjocka skivor man skär beror på vilken fisksort man använder. Laxen som är mjuk går bra att skära i lite tjockare skivor. Men fisksorter som har en kraftigare textur är det bättre att skära tunnare skivor av.
Ingredienser
4 portioner
- 150–200 g valfri färsk fisk och skaldjur/person
Förslag till servering
- eventuellt picklad lök i sushi su, sidan xx
- strimlad rättika
- forellrom eller tångkaviar
- färska örtblad
- strimlad salladslök
- rödbetsgroddar
- gärna färsk tång (på bilden är det fingertång)
- svart sesamfrö
- japansk soja
- wasabi
- gari (sushiingefära)
Instruktioner
1. Förbered tillbehören. Gör eventuellt picklad lök.
2. Låt den strimlade rättikan ligga i isvatten så att den blir krispig. Slunga eller torka den helt torr före servering.
3. Lägg upp fisk och skaldjur vackert på tallrikar. Toppa med några klickar rom. Garnera med örter, salladslök och kanske groddar eller tång. Strö på lite sesamfrö.
4. Servera genast tillsammans soja, wasabi och gari.
Lämna ett svar