Kola eller knäck? I år väljer jag kola. Med både mörkt muscavadosocker och mörk sirap får min julkola en härligt mörk och fyllig smak. Och seg ska den vara förstås. Kolaknepet är att koka smeten tills den har en temperatur på 124 grader. Då vet man att det blir bra. Men har du ingen termometer, koka kolan tills smeten håller för kulprovet: När du häller några droppar av smeten i iskallt vatten ska den gå att rulla till en seg och ganska fast kula.
Här är lite fler kolaknep: Dubbla aldrig recepten, då kan du få problem med konsistensen. Koka istället flera satser. Kola ska koka rejält, utan att koka över. Använder du en vid, tjockbottnad gryta så sprids värmen och det minskar risken för att smeten ska koka över. Känn på kolan lite då och då efter att du har hällt upp den. När den slutar kladda på kniven är det dags att skära den i bitar.
Muscovadokola med havssalt
Mörk och fyllig kola som får en härlig smakbrytning av lite flingsalt.
Ingredienser
20 stycken
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl mörkt muscovadosocker
- 1 dl mörk sirap
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1/2 krm vanligt salt
- 1 msk smör
- 100 g mörk choklad
- flingsalt
Instruktioner
- Blanda grädde, socker, sirap, vaniljpulver och vanligt salt i en tjockbottnad kastrull.
- Koka utan lock tills termometern visar 124 grader. Eller tills smeten håller kulprovet. Det tar 30–60 minuter, beroende på vilken gryta du använder. Rör då och då.
- Ta från värmen och rör ner smöret.
- Lägg bakplåtspapper i en liten form, cirka 15x20 centimeter. Häll smeten i formen. Låt stelna i kylen så pass mycket att kolan går att klippa i bitar, 30–60 minuter.
- Klipp kolan i 20 bitar. Låt stelna helt i kylen.
- Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Doppa kolan i chokladen och lägg på bakplåtspapper.
- Garnera med lite flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara i burk med lock, lägg smörpapper emellan.
Lämna ett svar