Det känns som att många sett ”lite styvmoderligt” på mjölksyrning. Att det ansetts som lite väl präktigt – men numera är det hur inne som helst! För några år sedan skulle alla hålla på surdegsbröd (ok, det håller man fortfarande på med) – men nu är det mjölksyrning som gäller!I höstas gjorde jag en laddning av de här syrade morötterna som faktiskt har räckt ända fram tills förra veckan, och nu står en ny omgång och mognar. Jag har helt enkelt blivit såld, och upptäckt att mjölksyrade grönsaker är väldigt praktiskt att ha på lut. När jag inte orkar tänka ut en nyttig, god och kreativ sallad – då kan jag enkelt plocka fram en burk som är fylld med nyttigheter och god smak. Ett typiskt bra sätt att förgylla vardagen på. Man brukar säga att syrade grönsaker gör smaklökarna, såväl som våra magar lyckliga. Och jag är den första att hålla med. Men vad är egentligen en grönsaksinläggning som är mjölksyrad?
Mjölksyrade säger man om grönsaker som fått bilda sin egen syra med hjälp av mjölksyrebakterier som finns naturligt på grönsakerna. Den här konserveringsmetoden förlänger hållbarheten genom att de levande bakterierna skapar en syrlig miljö och konkurrerar ut de bakterier som annars skulle förstöra grönsakerna. Men ibland hör man också uttrycket fermenterade grönsaker. Fermenterad betyder att mikroorganismer är involverade i processen, exempelvis som vid mjölksyrning. På engelska heter mjölksyrning ”lacto–fermentation” och det är antagligen anledningen till att man ibland även säger ”fermenterade” på svenska.
Är man ute efter mat med levande bakterier är det alltså mjölksyrad eller fermenterad som gäller. Inte picklad eller ättiksinlagd – det är en helt annan konserveringsmetod. Ett tips om man köper färdiga syrade grönsaker är att det är bra att ha koll på att grönsakerna är opastöriserade. Om de pastöriseras har visserligen mikroorganismerna varit med och gjort jobbet, men därefter har man tagit kål på dem genom pastörisering, alltså värmebehandlat dem.
Mjölksyrade morötter med kummin
Syrade grönsaker gör smaklökarna, såväl som våra magar lyckliga. Tänk på att händer, redskap och burkar ska vara väl rengjorda.
Ingredienser
Cirka 1 1/2 liter
- 1 kg morötter
- 1 gul lök
- 1 tsk salt
- 2 tsk hela kumminfrön
Saltlag
- 2 dl vatten
- 1 1/2 tsk salt
Instruktioner
1. Skala och grovriv morötterna. Skala och skiva löken. Blanda morötter, lök och salt i en bunke. Saltet gör att vätskan frigörs lättare.
2. Pressa och stöt grönsakerna så att vätskan pressas ut. Använd t ex en ren mortelstöt eller en ren knytnäve. Vätskan som bildas ska inte hällas av.
3. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen 1 timme så att vätskan dras ut ytterligare.
4. Koka under tiden ingredienserna till saltlagen. Låt kallna.
5. Ta ut grönsakerna från kylen och arbeta dem ytterligare en gång med mortelstöten eller näven. Blanda i kummin.
6. Pressa ner morötterna i väl rengjorda burkar. Använd t ex en mindre burk som tyngd. Häll på den kalla saltlagen och sätt på lock. Morötterna ska täckas av vätska, tillsätt annars mer saltlag.
7. Ställ burkarna i t ex en långpanna – om de jäser över kan vätskan sippra ut. Låt stå mörkt i rumstemperatur (20–22 grader) i cirka 1 vecka.
8. Kontrollera vätskenivån och lukten efter 3–4 dagar. Om den är frisk och syrlig har syrningen kommit igång.
9. Efter 5–7 dagar bör grönsakerna ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ då burkarna att mogna i kylen. Nu avstannar syrningen och aromer utvecklas.
10. Låt stå 4–6 veckor innan processen är helt klar.
Lämna ett svar